Subiectul multiculturalității a început să ia amploare în ultima perioadă, odată cu nevoia constantă de forță de muncă și de trendul în ascendent al exchange-ului. Însă chiar dacă vedem numeroase persoane care aderă sau iau în considerare aceste variante, în continuare avem un număr larg de persoane care nu consideră relevantă perspectiva multiculturală. Acestea fiind zise, relevanța adaptării la medii multiculturale diverse crește, iar nevoia educației în această zona crește și ea. Așadar, cred că ar fi important să enumerăm beneficiile multiculturalității, mai ales atunci când lucrăm în echipe diverse.
Beneficiile multiculturalității
Fiecare persoană vine cu un set de skill-uri și cunoștiințe din background-ul lui personal, iar pe cat este acesta mai divers, cu atât este un plus de valoare mai mare echipei.
Perspectivele culturale diverse atrag și creativitatea și inovarea în echipe.
Perspectivele diverse care contribuie la proiect crează produse mai calitative .
Echipele diverse sunt mai productive și performează mai bine.
Iar argumentul pe care eu îl consider cel mai relevant din această zonă este cu siguranță ideea de deschidere de perspective și orizonturi noi, pentru că trăind constant cu oameni cu gândire, comportamente și obișnuințe asemănătoare, putem considera că nu mai avem ce învăța, însă odată ce facem parte dintr-o echipă diversă sau avem contact cu multiculturalitatea, perspective noi, de care probabil nu am mai auzit, își fac simțită prezența - pentru că adevăratele beneficii nu stau doar în munca depusă de o echipă diversă, ci și de modul cum echipa în sine este impactată de munca într-o asemenea echipă. De la comportamente, la obiceiuri, la knowledge și skills, fiecare persoană se dezvoltă personal prin schimbul cultural, dar și profesional și pleacă la final de zi cu noi orizonturi deschise. Dar, după cum intuiți probabil, în nicio situație nu avem doar benefici, ci avem și challanges care vin odată cu munca în echipe diverse.
Provocările multiculturalității
Diferențele de perspective și stil de lucru pot crea conflicte.
Persoanele din echipe diverse pot fi mai tăcute în a-și exprima părerile diferite de a altora.
Înțelegerile diferite ale profesionalismului.
Permanenta apariție a stereotipurilor și prejudecăților asupra altor culturi.
Aceste provocări impuse de multiculturalitate sunt foarte importante și trebuie luate în considerare. În plus, multiculturalitate și exchange înseamnă și faptul că unele persoane sunt într-o țară străină cu persoane diferite și tradiții, obiceiuri fundamental diferite față de ale lor.
Dacă este să ma refer la experiențele mele personale lucrând într-o echipă diversă, probabil o să mă gândesc direct la experiențele din AIESEC, unde am avut oportuntatea să coordonez voluntari din străinătate veniți în România pentru o experiență de Global Volunteer. Interacționând constant cu ei, am aflat cât de diferiți, dar asemnănători putem fi. Și doar ideea că am luat în considerare cultura din care fac parte în discuțiile cu ei, m-a ajutat să le înțeleg mai bine perspectiva. Cu toate acestea, experiența mea nu a fost cu adevărat multiculturală, pentru că eu eram acasă, în România, așadar, am considerat necesar să aduc o perspectivă inedită, chiar din India.
Alex, student la Resurse Umane în Timișoara și-a dorit ca studenția lui să arate un pic diferit față de toate celelalte. A luat decizia să plece într-un proiect de Global Volunteer în India, unde voia să experimenteze multiculturalitatea în adevăratul sens al cuvântului. Pasionat de geografie, voia să afle cât mai multe lucruri despre țări și culturi noi, așa că l-am considerat mai potrivit să vă vorbească despre acest subiect.
Întrebare: Cum a fost pentru tine să lucrezi intr-o echipa diversă, formată din mai multe culturi?
Alex: Pentru mine a fost o experiență inedită. Am învățat diverse lucruri despre diverse backgrounduri, diverse obiceiuri, despre cum funcționează fiecare om în fiecare parte. Also, lots of fun facts despre diverse țări. Am interacționat cu oameni din Spania și Germania, și studenți din țările Africane erau destul de mulți, pe lângă cei din India. Erau și multe culturi în India, pentru că acolo este un mix cultural foarte interesant.
Întrebare: Care sunt beneficiile pe care tu le-ai vazut ca făcând parte din astfel de echipe?
Alex: Beneficiile au fost că lumea părea să se deschidă la minte. Echipele multiculturale sunt formate din oameni care vor să iasă din zona lor de confort în ceea ce privește comunicarea.
Atunci când lucrezi cot la cot cu o persoană dintr-o altă țară sau comunitate, există nevoia de înțelegere, dacă vrei ca echipa să funcționeze fluid. Indiferent că se comunică în engleză, română sau alta limbă străină, oamenii trebuie să se respecte între ei și implicit pe ei înșiși.
Întrebare: Care sunt provocările întâlnite?
Alex: Provocarea principală este că echipele multiculturale pot fi afectate de prejudecățile oamenilor. Când lucrezi cu cineva dintr-o cultură pe care nu o cunoști foarte bine, ba chiar o cultură plină de stereotipuri, există riscul ca membrii să nu comunice foarte bine între ei. In cazuri extreme, pot apărea tensiuni pe baza rasistă/xenofobă.
După experiența lui Alex, din India, povestea despre multiculturalitate pare să prindă un pic mai mult contur. Cred că toate provocările multiculturalității apar din faptul că oamenii nu se documentează suficient sau nu încearcă să înțeleagă și partea celeilalte persoane, iar în loc să pună pe seama diferențelor culturale anumite situații, o pun pe seama unor caracteristici negative ale persoanei. În psihologie, această eroare cognitivă se numește eroare fundamentală de atribuire. Probabil că fiecare dintre noi ne-am găsit în acestă situație cel puțin odată în viață. Ceea ce contează este să realizăm aceste scurtături menatle cu care mintea încearcă să ne păcălească și să ne analizăm mai atent acțiunile. Iar dacă este să ne întoarcem la ideea de echipe diverse, acestea ne scot cel mai mult din zona de comfort, pentru că doar prezența unui om fundamental diferit față de noi ne pune în situația de a cântări tot ce am considerat adevărat până atunci în viață.
Dacă ar fi să încheiem articolul, aș vrea să fie mereu într-o nota pozitivă. Cu siguranță este nevoie să luam în considerare mereu și părțile mai puțin plăcute ale unei situații, pentru că nicio situație dificilă nu vine lipsită de provocări. Dar exact aceste situații ne fac să creștem și să ne dezvoltăm. Și la finalul unei experiențe asemănătoare celei pe care a trăit-o Alex, să cântărim totul, și să ne dăm seama că plusurile sunt mai multe decât minusurile și că noi suntem mai câștigați. Iar dacă este să mă întrebați pe mine, până și provocările pot fi percepute ca niște beneficii, pentru că aceste situații care ne crează disconfort sunt cele care o să conteze când vorbim despre challangeing enviroments și personal growth. Și un proiect de Global Volunteer este exact ce ai nevoie.
Comentarios